Nyfiken på dig själv?

I praktiken handlar HumaNovas acceptansbaserade utbildningar om att i ett tryggt och respektfullt sammanhang nyfiket utforska sig själv och sina inre upplevelser; tex känslor, tankar, antaganden, fantasier och  kroppsupplevelser. Modern hjärnforskning visar att när vi är nyfikna på oss själva använder vi cortex, de nyare delarna av hjärnan.

Nyfiket utforskande i sig är en väg att hantera känslor som rädsla, nedstämdhet och skam. Känslor som ”fastnat” i den gamla stenåldershjärnan amygdala. Nyfikenhet hjälper oss att bli mer bekant med vårt inre, såväl sublima som smärtsamma upplevelser. Med hjälp av vårt icke dömande eller värderande observerande kan vi börja se våra inre upplevelser i nya perspektiv. Det är även vägen inom många psykologiformer tex ACT, DBT och så klart Psykosyntes.

På HumaNova utforskar vi oss själva med hjälp av olika upplevelseskapande metoder. Det kan vara meditation, medveten närvaro, rollspel, visualiseringar, dialog och monologövningar. Eller kreativa metoder som bild, dans, rörelse. Metoder för olika situationer och människor. Sedankryddar vi våra upplevelser med psykologisk kunskap för att växa och möjliggöra att vi Blir den vi är!

Våga utvecklas
HumaNova